Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

    

Parforhold

De aller fleste opplever at kjærlighet og parforhold kan til tider være vanskelig og kan føles mer vondt enn godt. Da kan det komme spørsmål og tanker som «er vi riktig for hverandre». Kanskje du til og med kan få tanker som at du har lyst å gjøre det slutt.

Når du ikke har det bra i parforholdet ditt og du til og med kan føle deg ulykkelig, så er det som oftest fordi behovene dine ikke blir dekt.

Alle mennesker søker etter å føle seg elsket, verdsatt, bli sett og anerkjent. Den følelsen av at vi er viktige for noen, å oppleve den nære intime delen av et parforhold er noe som driver oss. Alle er opptatt av kjærlighet.

Så treffer vi den «rette». Vi blir forelsket. Og når vi er forelsket så er vi en rus. Jobben, studiene og det livet vi har, blir litt glemt. Eksamener kan gå dårlig, resultatene på jobben synker og vi kan bli fraværende fra vennene våre. Alt fokuset går mot den vi er forelsket i. Vi gjør alt vi kan for den andre for å bli godt likt selv. Det er instinktet vårt som slår inn. Vi er veldig tolerante overfor den andre. Ting som normalt hadde irritert oss bryr vi oss ikke om eller tenker at det vil endre seg. Dette er en naturlig del av prosessen i forelskelsen.  

Denne forelskelsen varer i ca 2 år. Hva skjer etter de 2 årene? Vi lander på bakken og ser virkeligheten. De anstrengelsene vi gjorde når vi ble forelsket slutter vi med. Ubevisst går vi inn i en forventning om at den andre skal si eller gjøre de riktige tingene, uten å kanskje ha de samme forventningen til oss selv. Plutselig så ser vi alle de tingene som vi ikke liker ved personen. Vi går mer ut av rusen og blir oss selv med de samme gamle uvanene og faktene som kanskje kan være irriterende for en partner.

Vi begynner å irritere oss overfor hverandre og behovene våre for anerkjennelse, føle oss sett, hørt og elsket blir ikke dekt. Hvordan reagerer du? Blir du sint og frustrert? Misfornøyd og viser det med kroppsspråket? Sexen avtar eller uteblir, for lysten forsvinner i misnøye. Anklager du den andre for å være tankeløs og sløv? Blir du stille og forventer at partneren din skal «skjønne» hva du mangler? Kritiserer du partneren din når personen ønsker å være med venner og du ønsker at dere skal gjøre noe sammen?

Har forholdet endret seg fra å være fylt med glede og kjærlighet til en kamp om å få den andre til å forstå?

Det gode nære livslange forholdet handler om å gi og vise hverandre forståelse, respekt, anerkjennelse og at dere fungere som et team. Dere må være hverandres beste venner. Partneren din bør være den du går til når noe butter imot, og du trenger å føle deg trygg og ha tillit til at du får støtte fra partneren din. Det handler om kommunikasjon, ærlighet og fortrolighet. Reisverket i et parforhold er tillit og forpliktelser.

Tillit handler om at begge har tillit til at den andre er der uansett hva som skjer. Når du er sint, lei deg, har en konflikt på jobben eller med vennene dine, om du skulle bli syk, miste jobben eller være blakk. Tillit bygges opp når dere stiller opp for hverandre gir hverandre støtte.

Forpliktelser handler om at dere begge forplikter dere til hverandre om å love hverandre kjærlighet og omsorg. En trenger ikke å gifte seg for å vise at man forplikter seg, forpliktelse er et valg og noe man gjør.

Kjærlighet er et valg der du velger å gjøre og si de rette tingene for at partneren din skal føle seg sett, hørt, elsket og verdsatt. Du må sette partneren din høyere enn alt annet og prioriter partneren din først.

Det å prioritere den andre først, handler ikke om at du skal sette dine egne behov for alene tid, treffe venner og gjøre dine ting til siden. Det handler om å heie på hverandre, støtte hverandre og gi hverandre følelsen av å være prioritert nr. 1. Når det trengs ekstra støtte så må dere ha tillit til hverandre at partneren din er der 100%

Når to personer velger å leve sammen som par, så velger de også å elske hverandre og forplikter seg til å være god og snill mot hverandre. Vi mennesker er følelser. Så for å styrke parforholdet, gjør og si de tingene som du vet gir gode følelser til partneren din. Si og gjør det som partneren din trenger for å føle seg elsket og verdsatt. Støtt hverandre.

Når du føler deg misfornøyd fordi partneren din ikke dekker behovene dine, et godt tips da er å fortell om ønskene og behovene dine i stedet for å kritisere og være slemme. Snakk med partneren din slik du ønsker at andre skal snakke til deg. Med respekt, forståelse og anerkjennelse.

Når vi er sammen kan vi ikke være enig i alt, men ikke kritiser meningene til partneren din, spør heller hvorfor personen mener akkurat det. Skap en dialog og en god samtale.

Liten oppgave:

Hvordan er parforholdet ditt? Begge to skal svare så utfyllende som mulig på disse spørsmålene hver for seg og sammenlikn svarene etterpå. Har dere none lunde like svar, eller er de helt forskjellige? Vil ikke partneren din være med å svare på spørsmålene kan du gjøre de alene.

1. Hvilke initiativ tar du for å skape nærhet? Eksempel: Jeg tar initiativ til sex ved berøring. Jeg inviterer på romantiske middager. Jeg forteller om en film jeg ønsker å se på kino i håp om at partneren min skal ta meg med. Jeg åpner opp for mer nærhet i form av gode samtaler om hyggelig ting vi gjort før, anerkjenne partneren min etc. Foreslår opplevelser som konserter, utflukter, turer, ferier vi kan gjøre.

2. Partneren min tar initiativ til … Her skal du fylle ut hva du føler partneren din gjør for å skape mer nærhet.

3. Jeg synes det er lett å prate om de vanskelige følelsene med partneren min. hvis det ikke er lett, hvorfor er det vanskelig.

4. jeg tror partneren min føler seg trygg nok til å prate om de vanskelige følelsene med meg. Hvis ikke, hvorfor tror du det er vanskelig?

5. Hva gjør du for å glede Partneren din og tror du personen setter pris på det?  

6. Hva gjør partneren din for å vise at du blir satt pris på?

Når du/dere har gjort øvelsen, send gjerne svarene til meg så kan jeg gi dere en liten indikasjon på hva du/dere trenger for å styrke parforholdet.

Vi mennesker er noen kjærlighetsvesener som liker å gjøre andre glad. Det gir deg mer energi og livsglede. La det være partneren din og barna dine som du gjør glad og du vil se at du får mange ganger tilbake.  

Husk at følelser smitter. Når de du har rundt deg er glade og fornøyde blir du også mer glad og fornøyd.

Hvis du ønsker å sende svarene dine til meg, kan du gjøre det her: thetahealing@evelyn.no

Parterapi

Send meg en melding

Uansett hva du lurer på eller ønsker å dele, så er du hjertlig velkommen til å ta kontakt. Det du deler med meg blir hos meg, tillit og fortrolighet er viktig. 

Felter markert med * må fylles utVent 3 sekunder for å sende.

 

 

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn